puizba.pl

Lifestyle Blog

Czerwienica - diagnosta laboratoryjny odkładający probówkę z krwią.
Zdrowie

Czy czerwienica to rak krwi?

Czerwienica – zwana również nadkrwistością – to choroba nowotworowa krwi, w przebiegu której dochodzi do nadprodukcji czerwonych krwinek. To z kolei powoduje zwiększoną lepkość krwi, która może być przyczyną groźnych dla zdrowia, a nawet życia powikłań.

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie są przyczyny czerwienicy,
  • jakie są jej objawy,
  • jak leczy się czerwienicę,
  • co jeść w czerwienicy prawdziwej,
  • jakie są rokowania.

Czerwienica – podobnie jak np. białaczka czy chłoniaki – to choroba nowotworowa układu krwiotwórczego. Na skutek zbyt dużej ilości czerwonych krwinek krew pacjenta staje się lepka, co prowadzi do groźnych dla zdrowia i życia powikłań. W praktyce wyróżniane są trzy rodzaje choroby: czerwienica prawdziwa, wtórna i rzekoma, przy czym najczęstsza jest ta pierwsza.

Czerwienica prawdziwa – przyczyny, występowanie

Jak dotąd nie udało się jednoznacznie ustalić przyczyn czerwienicy – chorobę krwi o tej nazwie wywołuje jednak najprawdopodobniej mutacja genetyczna w komórkach macierzystych szpiku, czyli komórkach dających początek wszystkim pozostałym komórkom krwi.

Czerwienica u dzieci występuje rzadko – jest to choroba diagnozowana u osób między 40. a 80. rokiem życia, a średni wiek chorych wynosi około 60 lat. Rocznie chorobę rozpoznaje się u 2-3 osób na 100 tys. mieszkańców.

Czerwienica – objawy

Czerwienica prawdziwa przez długo czas może przebiegać bezobjawowo, a pierwszym sygnałem ostrzegawczym bywają wykonane badania laboratoryjne krwi, w których wykrywa się zwiększoną liczbę czerwonych krwinek i płytek krwi. W przebiegu tej choroby komórki krwi mogą być produkowane nie tylko w szpiku kostnym, ale także np. w śledzionie czy wątrobie, co prowadzi do ich powiększenia.

Oprócz tego, obserwowane przez pacjenta objawy czerwienicy mogą obejmować:

  • bóle i zawroty głowy,
  • szum w uszach,
  • zaburzenia widzenia,
  • zaczerwienienie skóry,
  • nasilający się po kąpieli świąd skóry.

Diagnostyką czerwienicy najczęściej zajmuje się specjalista hematolog. Obejmować ona może ponowne badania laboratoryjne krwi, badania biochemiczne, cytogenetyczne i molekularne, trepanobiopsję szpiku kostnego oraz USG jamy brzusznej.

Czerwienica – leczenie

Główną metodą leczenia czerwienicy są upusty krwi oraz stosowanie leków przeciwpłytkowych, najczęściej kwasu acetylosalicylowego. U chorych w podeszłym wieku oraz z chorobami zakrzepowo-zatorowymi stosuje się również leki cytoredukcyjne, głównie hydroksymocznik lub interferon-α. Jeśli pacjent nie toleruje upustów krwi lub doszło do znacznego powiększenia śledziony, konieczna może być doustna chemioterapia.

Czerwienica prawdziwa – dieta pomaga w leczeniu

W leczeniu czerwienicy duże znaczenie ma dieta. Zaleca się ograniczenie spożywania produktów bogatych w witaminę K (jaja, wątróbka, masło, szpinak) oraz E (oleje roślinne, orzechy, pestki dyni i słonecznika), które mogą zwiększać krzepliwość krwi oraz ograniczać działanie leków przeciwzakrzepowych. Uwaga! Ponieważ wiele z tych produktów jest ważnych dla funkcjonowania organizmu, nie wolno ich całkowicie eliminować z diety, ale jedynie dostosować spożywanie do potrzeb. Wskazane jest z kolei włączenie do diety produktów zawierających duże ilości witaminy C (owoce cytrusowe, kiszonki, papryka, natka pietruszki), która wzmacnia naczynia krwionośne.

Czerwienica prawdziwa – rokowania

Czerwienica prawdziwa jest niestety chorobą nieuleczalną, przy czym stosowanie odpowiednio dobranej terapii u pacjentów powyżej 65. roku życia nie skraca ich życia. Nieco bardziej skomplikowana jest sprawa z pacjentami młodszymi – u około 10% z nich czerwienica przekształca się bowiem w ostrą białaczkę. U chorych młodszych choroba może również rozwinąć się we włóknienie szpiku lub zakrzepicę, co niestety zwiększa ryzyko zgonu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *