Suszenie grzybów w piekarniku na papierze

0
123
suszenie grzybów w piekarniku na papierze

Jesień to ulubiona pora roku miłośników grzybobrania. To właśnie w miesiącach jesiennych polskie lasy obfitują we wszelkiego rodzaju grzyby. Jednocześnie, trudno jest wyobrazić sobie wigilię Bożego Narodzenia bez tradycyjnej zupy grzybowej. Oczywiście takiej, zrobionej z własnoręcznie zebranych grzybów. Jak zatem je ususzyć, aby przetrwały od jesieni na kolejnych kilka miesięcy?

Sposoby suszenia grzybów

Suszenie grzybów to druga, tuż obok marynowania, najpowszechniejsza forma ich przechowywania. W odróżnieniu od grzybów marynowanych, które zmieniają swój smak i strukturę, grzyby suszone zachowują całą pełnię smaku i aromatu. Odpowiednio przyrządzone grzyby suszone potrafią być nie do odróżnienia od tych prosto z lasu.

Istnieje wiele różnych sposobów suszenia grzybów. Jeśli ktoś miał okazję jeszcze kilkanaście lat temu spędzić trochę czasu w wiejskiej chacie, z pewnością kojarzy tradycyjny piec kaflowy, nad którym wisiały powieszone na sznurku grzyby. Ten sposób suszenia grzybów był niezwykle popularny do momentu, w którym pojawiły się elektroniczne suszarki do grzybów. Okazały się one strzałem w dziesiątkę, gdyż suszenie w ich trwa dużo krócej, a sama suszarka zajmuje stosunkowo mało miejsca. Oczywiście nie sposób tym samym odmówić uroku widokowi pieca kaflowego z przewieszonymi nad nim sznurkami z grzybami.

Suszenie grzybów w piekarniku na papierze

Rewolucja technologiczna podsuwa nam coraz to dogodniejsze rozwiązania. Jednym z nich jest suszenie grzybów w piekarniku na papierze. Z jednej strony brzmi to banalnie prosto, z drugiej zaś wymaga sporo uwagi i zaangażowania.

Jeśli decydujemy się na suszenie grzybów w piekarniku na papierze, powinniśmy podjąć się tego zadania w wolnym dniu, gdyż taki sposób suszenie będzie wymagał on nas regularnej kontroli grzybów co 20-30 minut. Temperatura piekarnika nie może przekroczyć 50 stopni Celsjusza – w innym razie nasze grzyby zwyczajnie się upieką. Konieczne jest, aby w trakcie suszenia uruchomić termoobieg, dzięki czemu grzyby wysuszą się dokładnie z każdej strony. Ważne jest także, aby drzwiczki od piekarnika przez cały czas były lekko uchylone. Suszenie grzybów wymaga bowiem stałego przepływu powietrza. Grzyby w piekarniku na papierze suszymy przez około 3 godziny.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Jeśli suszenie grzybów w piekarniku na papierze mamy już za sobą, czas na przygotowywanie naczyń do przechowywania suszonych grzybów. Obecnie najpowszechniejszymi produktami do przechowywania żywności są plastikowe pojemniki. Sprawdzą się one także w przypadku przechowywania grzybów, ale należy liczyć się z tym, że plastik dużo szybciej i bardziej intensywnie chłonie zapachy, co oznacza, że po jego opróżnieniu i umyciu, zapach grzybów może w dalszym ciągu być wyczuwalny.

Alternatywą dla plastikowych pojemników na żywność są tradycyjne szklane słoiki. Należy pamiętać, aby w momencie wsypywania suszonych grzybów były one idealnie suche i szczelne. Jeszcze innym sposobem, być może najbardziej wygodnym, choć najmniej ekologicznym, jest użycie jednorazowych, plastikowych woreczków do przechowywania żywności ze szczelnym zamknięciem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here