puizba.pl

Lifestyle Blog

suszenie grzybów w piekarniku na papierze
Dom i Ogród

Suszenie grzybów w piekarniku na papierze

Jesień to ulubiona pora roku miłośników grzybobrania. To właśnie w miesiącach jesiennych polskie lasy obfitują we wszelkiego rodzaju grzyby. Jednocześnie, trudno jest wyobrazić sobie wigilię Bożego Narodzenia bez tradycyjnej zupy grzybowej. Oczywiście takiej, zrobionej z własnoręcznie zebranych grzybów. Jak zatem je ususzyć, aby przetrwały od jesieni na kolejnych kilka miesięcy?

Sposoby suszenia grzybów

Suszenie grzybów to druga, tuż obok marynowania, najpowszechniejsza forma ich przechowywania. W odróżnieniu od grzybów marynowanych, które zmieniają swój smak i strukturę, grzyby suszone zachowują całą pełnię smaku i aromatu. Odpowiednio przyrządzone grzyby suszone potrafią być nie do odróżnienia od tych prosto z lasu.

Istnieje wiele różnych sposobów suszenia grzybów. Jeśli ktoś miał okazję jeszcze kilkanaście lat temu spędzić trochę czasu w wiejskiej chacie, z pewnością kojarzy tradycyjny piec kaflowy, nad którym wisiały powieszone na sznurku grzyby. Ten sposób suszenia grzybów był niezwykle popularny do momentu, w którym pojawiły się elektroniczne suszarki do grzybów. Okazały się one strzałem w dziesiątkę, gdyż suszenie w ich trwa dużo krócej, a sama suszarka zajmuje stosunkowo mało miejsca. Oczywiście nie sposób tym samym odmówić uroku widokowi pieca kaflowego z przewieszonymi nad nim sznurkami z grzybami.

Suszenie grzybów w piekarniku na papierze

Rewolucja technologiczna podsuwa nam coraz to dogodniejsze rozwiązania. Jednym z nich jest suszenie grzybów w piekarniku na papierze. Z jednej strony brzmi to banalnie prosto, z drugiej zaś wymaga sporo uwagi i zaangażowania.

Jeśli decydujemy się na suszenie grzybów w piekarniku na papierze, powinniśmy podjąć się tego zadania w wolnym dniu, gdyż taki sposób suszenie będzie wymagał on nas regularnej kontroli grzybów co 20-30 minut. Temperatura piekarnika nie może przekroczyć 50 stopni Celsjusza – w innym razie nasze grzyby zwyczajnie się upieką. Konieczne jest, aby w trakcie suszenia uruchomić termoobieg, dzięki czemu grzyby wysuszą się dokładnie z każdej strony. Ważne jest także, aby drzwiczki od piekarnika przez cały czas były lekko uchylone. Suszenie grzybów wymaga bowiem stałego przepływu powietrza. Grzyby w piekarniku na papierze suszymy przez około 3 godziny.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Jeśli suszenie grzybów w piekarniku na papierze mamy już za sobą, czas na przygotowywanie naczyń do przechowywania suszonych grzybów. Obecnie najpowszechniejszymi produktami do przechowywania żywności są plastikowe pojemniki. Sprawdzą się one także w przypadku przechowywania grzybów, ale należy liczyć się z tym, że plastik dużo szybciej i bardziej intensywnie chłonie zapachy, co oznacza, że po jego opróżnieniu i umyciu, zapach grzybów może w dalszym ciągu być wyczuwalny.

Alternatywą dla plastikowych pojemników na żywność są tradycyjne szklane słoiki. Należy pamiętać, aby w momencie wsypywania suszonych grzybów były one idealnie suche i szczelne. Jeszcze innym sposobem, być może najbardziej wygodnym, choć najmniej ekologicznym, jest użycie jednorazowych, plastikowych woreczków do przechowywania żywności ze szczelnym zamknięciem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *